Pentru rezervare contactati: +373 22 277 232, +373 78 877 232, sau pe email: product@grandvoyage.md
Croatia
Alte Destinatii:

Orase importante:

Dubrovnik

Numita si perla turismului croat, a reprezentat initotdeauna tezaurul bogatiei arhitectonice si culturale pentru turisti, iubitorii de cultura si artisti, zidurile si fortaretele vechiului oras fiind incluse in lista UNESCO a mostenirilor culturale. Pe langa vizitarea obiectivelor naturale si culturale ale orasului si excursiile in vecinatatea acestuia, turistii pot face o vizita printului care are obligatia de a-si primi oaspetii la Palatul Rector.

De asemenea, nu trebuie pierduta ocazia de a ajunge in insula Mljet care este unul dintre parcurile nationale ale Croatiei. Dubrovnik este si gazda unui festival de drama, muzica si folclor care este in mod cert cel mai mare si cel mai remarcabil eveniment cultural care se desfasoara anual intre 10 iulie si 25 august. Cu aceasta ocazie intregul oras se transforma intr-o scena uriasa, ceea ce reprezinat un stimul in plus pentru artisti si un motiv suplimentar de incantare si placere pentru spectatori.

Date istorice:
Dubrovnik a fost fondat prin unirea a doua mici orasele: Laus care era doar o mica insula pe coasta de sud a Dalmatiei, ce oferea adapost pentru refugiatii italieni din orasul Epidaurum si Dubrava o asezare a imigrantilor slavi la poalele dealului Srđ. Stramtoare de pamant umed a fost mai tarziu umpluta cu pamant, unificand orasul in jurul nou-formatei piete.

Orasul a fost fortificat, urmand sa fie construite doua porturi de fiecare parte a istmului. Comertul sau maritim a crescut, devenind singurul oras-stat pe coasta de est a Mari Adriatice, care rivaliza cu Venetia in Evul Mediu. Sprijinit de diplomatia sa prospera si experimentata, Dubrovnik a cunoscut un nivel remarcabil de dezvoltare in secolele XV si XVI.

Dubrovnik a fost unul dintre centrele de dezvoltare a limbii croate, loc natal pentru numerosi poeti si scriitorii ca Ivan Gundulić si Marin Držić. Notabili au fost si pictorii Lovro si Vicko Dobričević, si oameni de stiinta ca Ruđer Josip Bošković si Marin Getaldić. Orasul a fost condus de aristrocatie, iar casatoria intre membrii celor trei clase sociale era strict interzisa. Şeful de stat cu rol ceremonial era Cneazul sau in timpul suzeranitatii venetiene Rectorul. Puterea adevarata insa era in mainile a doua Consilii (Vijeće) care aveau ca membri reprezentanti ai nobilimii. Guvernul orasului Dubrovnik era liberal in cateva lucruri. A abolit sclavia in 1418 si a devenit primul stat care a recunoscut independenta nou-formatei tari, Statele Unite ale Americii. Vechiul steag al orasului contine cuvantul Libertas (libertate), iar la intrarea in fortareata Lovrijenac, amplasata in afara zidurilor orasului, se afla inscriptia Non bene pro toto libertas venditur auro, Nu e bine sa fie vanduta libertatea, pentru tot aurul.


Zagreb

Zagreb este capitala Croatiei si una din principalele destinatii ale turistilor ce viziteaza aceasta tara. Se prezinta ca un oras vechi din Europa Centrala, care timp de mai multe secole a fost un centru comercial si industrial. Asezat la intersectia celor mai importante rute care leaga Coasta Adriaticii de Europa Centrala, Zagrebul este de asemenea centrul economic, academic, cultural, artistic si sportiv.

 

Pozitia in trafic, concentrarea industriala (prelucrarea metalului, electricitate, textile, industria chimica, farmaceutica, tipografica si a pielii, prelucrarea lemnului, industria hartiei etc.), institutiile sale stiintifice si traditia industriala sublineaza pozitia sa economica fruntasa.

Orasul este relativ prosper dupa standardele est-europene, cu toate ca veniturile medii si preturile sunt mai mici decat in vest.


Date istorice: 
Mentionat documentar pentru prima oara in 1094, Zagrebul a devenit oras liber incepand din 1242. Importanta cetate medievala, s-a aflat intre 1526 si 1918 sub stapanirea Austriei, sub numele de Agram. A fost numit capitala provinciei in 1557, o mare parte din orasul medieval pastrandu-se in buna stare pana in zilele noastre. Dupa alungarea austro-ungarilor, in 1918, Croatia a fost inclusa in Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor, numit pe scurt Iugoslavia incepand din 1929. Nationalistii locali, infuriati de faptul ca Belgradul a fost numit capitala, in locul mult-iubitului lor Zagreb, s-au aliat cu rebelii macedoneni si au organizat asasinarea Regelui Alexandru, in semn de protest, in 1934.

 

Desi intamplarea ar fi trebuit sa le dea de gandit sarbilor, acestia au bombardat Palatul Prezindential din Zagreb, in octombrie 1991, atragand asupra lor sanctiunile Uniunii Europene. Capitala croata nu a avut insa prea mult de suferit, aratand astazi parca mai frumoasa decat oricand. Important nod de comunicatii si centru universitar, Zagrebul este celebru si pentru targul sau international de mostre.


Pola


Pola este asezata in sudul peninsulei Istria si ofera minunate privelisti naturale ca si multiple oportunitati de distractie. Pola este un oras destul de mare (60.000 locuitori), iar datorita pozitiei sale excelente este unul dintre cele mai importante centre turistice. Centrul orasului se afla chiar in golf, plajele (Verudela, Zlatne Stijene, Stoja) sunt in cealalta parte a peninsulei si in afara orasului.
 
Date istorice:
Prima locuire permanenta a orasului este datata in 500 i.Hr. Colonizarea romana semnificativa a inceput in secolul I i.Hr. Mai tarziu, orasul a intrat sub dominatia ostrogotilor, francilor si venetienilor. Istoria orasului a continuat sa reflecte amplasarea si importanta sa, la fel ca cea a regiunii, in redesenarea granitelor europene.

In 1815, Pola si Istria au intrat sub dominatie austriaca si au devenit parte a Imperiului Austriac. În aceasta perioada imensul port natural al orasului a devenit principala baza navala a Austriei si un important centru in manufactura vapoarelor. Insula Mali Lošinj de la sud de Pola a devenit o statiune de vacanta pentru familia imperiala Habsburg a Austriei. Dupa prabusirea Austro-Ungariei in 1918, Pola impreuna cu intreaga Istrie a devenit parte din Italia. Dominatia italiana a durat pana la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Din 1947, in conformitate cu prevederile Tratatului de la Paris, Pola, ca si restul Istriei, a fost cedata de italieni Iugoslaviei. De la prabusirea acesteia, Pola si Istria au devenit parti ale Croatiei moderne.

Ca rezultat al bogatei sale istorii politice, Pola este un oras cu un amestec cultural de popoare si limbi, din Mediterana si Europa Centrala, antice si contemporane. Arhitectura orasului reflecta aceste straturi de istorie care s-au lasat peste oras. Locuitorii vorbesc fluent limbile straine, in special italiana, dar si germana sau engleza.


Krk


Insula de aur, asa cum este numita din vremuri stravechi, Krk este cea mai mare insula a tarii si cea mai dezvoltata economic. Din 1980 insula este legata de continent printr-un pod durabil. Peisajul insulei este divers - nordul este aproape desertic datorita vanturilor puternice, in timp ce sudul abunda in vegetatie si golfuri inverzite. Relieful favorizeaza cultivarea strugurilor si cunoscutul vin "Vrbnicka Zlahtina".

Facilitatile turistice cuprind statiuni moderne uriase precum Omisalj, Njivice si Malinska pe coasta de nord-vest si orase istorice care mai pastreaza trasaturile medievale, precum Krk si Baska. Daca nu puteti veni pe insula in timpul verii, primavara si toamna sunt anotimpuri ideale - daca vremea este frumoasa, puteti inota in mare si in lunile iunie, septembrie si octombrie. Pe insula sunt mai multe trasee turistice marcate, care va vor purta prin paduri si pe tarmul marii. Lumea subacvatica merita explorata, existand mai multe cluburi de scufundari care acorda licenta.

Principalul centru administrativ al insulei este orasul Krk, un oras intemeiat inaite ca romanii sa se stabileasca pe insula. Atractiile principale ale orasului includ Catedrala Adormirii Maicii Domnului din secolele XIII-XVI, biserica romanesca Sv Kvirina din secolul XII, castelul fortificat si manastirea franciscana.


Plitvice


Parcul National Lacurile Plitvice din Croatia a fost declarat parc national inca din anul 1949 (Nacionalni park Plitvička jezera), reprezentand cea mai veche rezervatie naturala din sud-estul Europei, vizitata anual de aproape 1 milion de turisti. In anul 1979 parcul Plitvice a fost preluat pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

 

Parcul National Lacurile Plitvice este un sistem carstic format din 16 lacuri, unite intre ele de raul Plitvice si prin zeci de cascade spectaculoase. Padurile dese de pin care flancheaza sistemul carstic adapostesc ursi, lupi si diferite specii de pasari. Cel mai mare lac este lacul Kozjak (navigabil). Parcul National Plitvica Jezera este o minune de lant de cascade si lacuri naturale.


Brela


Brela este inconjurata de cea mai atractiva si mai lunga parte a coastei Dalmate - 6 km de plaja cu prundis se curbeaza in jurul padurilor dese de pini. Cunoscuta si ca "Perla rivierei Makarska", Brela a fost incoronata "Campioana Adriaticii" pentru activitatea sa turistica. In anii 60 Brela a fost destinatia preferata a cuplului Aristotle Onassis - Jacqueline Kenedy, care au si cumparat o vila aici. In 2005, in Brela s-au afista vedete precum Mick Jagger, Penelope Cruz, Jean Reno, Tom Cruise, si Bill Gates. Desi destul de aglomerata pe timp de vara, Brela pastreaza o atmosfera relaxata si a ramas o statiune mai degraba pentru familii decat pentu tineri petrecareti.

;